Weet jij tijdens deze lockdown ook vaak niet meer wat je kunt doen? Heb je alle series en films inmiddels wel gezien die er op Netflix te vinden zijn? Geen zorgen: wij hebben verschillende tips verzameld die je – ondanks de lockdown –  kunt gaan doen. Het zijn zowel tips voor binnen als voor buiten. Zo kun je je toch op elk moment van de dag vermaken. Veel plezier!

Een instrument bespelen

Deze rare periode is dé tijd om een instrument leren te bespelen. Dit hoeft niet eens heel duur te zijn. Je kunt tegenwoordig veel filmpjes met uitleg vinden op het internet. Je hoeft dus alleen het instrument zelf aan te schaffen, maar daarna kun je in je eigen tempo leren hoe je het instrument moet bespelen. Een leuke tip is de ukelele: deze heeft vier snaren, terwijl de gitaar er zes heeft. Daardoor is het gemakkelijker om op een ukelele akkoorden te spelen. Een andere tip is de mondharmonica: dit is namelijk ook niet een lastig instrument om te leren bespelen. Het voordeel van de mondharmonica is dat je niet gauw vals zult spelen en uit de toonsoort zal gaan. Dat scheelt weer! En wie weet ontdek je dat je ontzettend muzikaal bent!

Lezen

Een andere tip is om er eens een goed boek bij te pakken. Lezen is namelijk ontzettend goed voor je, en zeker voor het slapen gaan. Tegenwoordig zitten we de hele dag veel op onze telefoon of achter de televisie, maar lezen zorgt voor veel meer rust. Maak er echt een ontspannen activiteit van: steek een paar kaarsjes aan, zoek een knus hoekje uit op de bank of op een stoel, ga lekker zitten met een paar kussentjes en een deken, en waan je in een totaal andere wereld! Wist je dat lezen er voor zorgt dat je minder stress ervaart? Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je slechts zes minuutjes leest per dag, je stressniveau al kan dalen. Goed om te weten, he? Verder is gebleken dat je je beter kunt concentreren wanneer je regelmatig een boek leest. Dat komt omdat je met maar één ding tegelijk bezig bent tijdens het lezen en dat is goed voor je hersenen. Een ander voordeel van lezen is dat het je meer voldoening geeft dan het kijken naar de tv. Dat komt omdat je met lezen zelf kunt bepalen waar je begint en waar je eindigt. Je kunt zelf de cliffhanger bepalen. Bij de tv wordt dit voor je bepaald. Dat is een heel verschil dus. Pak dat boek uit de kast dus!

Een fotoboek maken

Heb jij ook ontzettend veel foto’s op je telefoon van leuke reizen of gebeurtenissen van de laatste jaren? Je herkent het vast: je bent op vakantie of je bent gezellig met vrienden of familie en je maakt de ene na de andere foto met je telefoon. Je schiet maar raak, en op het eind van zo’n gebeurtenis staat je hele telefoon vol met heel veel foto’s. Maar zeg nu eerlijk: hoe vaak kijk je naar die foto’s of laat je deze foto’s aan anderen zien? Vaak is het zo dat je eigenlijk niet veel meer met die foto’s doet. Veel leuker is het om de foto’s te printen en een mooi fotoboek met tekstjes erbij te maken. Er zijn ook verschillende websites waarop je een fotoboek kunt maken en waar je tips kunt vinden over het formaat en de grootte van het boek en de foto’s. Handig! Een fotoboek laat je sneller aan je vrienden zien dan de filmrol op je telefoon. En een leuk voordeel van het maken van een fotoboek is dat je zelf ook weer even teruggaat naar die mooie vakantie of andere herinnering!

Vissen

De volgende tip is om te gaan vissen! Er is namelijk bijna niets wat meer rust geeft dan een hengel uitgooien op het water op een vrije dag, of juist na een drukke werkdag. In Nederland zijn er genoeg plekken waar je kunt vissen, waar er genoeg vis is en waar het rustig is. Ben je een beginnende visser? Houd dan rekening met een paar factoren, zoals het seizoen. In de zomer kun je namelijk het best de warmste uren vermijden. Bij zonsopkomst en zonsondergang bijten de vissen het best. Maar wanneer je in de herfst gaat vissen, kun je het best aan het eind van de dag gaan, omdat het water dan warmer is dan in de ochtend en in de middag. Je kunt overigens het best gaan vissen als het licht regent. Dat komt omdat de vissen je dan minder goed kunnen zien. Dat komt omdat het water vertroebelt als het regent. Helemaal klaar voor je dagje vissen? Neem dan ook partikels mee: een een overkoepelende naam voor alle soorten zaden, noten en bonen die binnen het karpervissen gebruikt worden. Deze aassoort is jaren geleden uit de UK komen overwaaien, waar men het  ‘particles’ wordt genoemd. Waar eerst elke karpervisser alleen met boilies viste, zijn partikels de afgelopen jaren enorm populair geworden. Zie je jezelf al heerlijk dobberen op een bootje?

Sporten

Tja, normaal heb je vast veel excuses om niet te hoeven gaan sporten. Maar tijdens deze lockdown zijn die er een stuk minder. Zeker als je je vaak verveelt, is dit dé tijd om weer eens een work-out te gaan doen. Er zijn op het internet ontzettend veel work-outs te vinden die je zelf thuis kunt doen. Is het mooi weer en heb je een tuin? Ga dan lekker naar buiten om te sporten, de frisse lucht is heerlijk als je zo bezweet bent. Heb je geen tuin maar wil je toch graag buiten sporten? Ga dan naar een parkje in de buurt waar je op grasveldje even lekker kunt knallen! Zoek een work-out uit die echt bij jou past. Hou je bijvoorbeeld van dansen? Kies dan een work-out uit die met dansen te maken heeft. Wil je liever krachttraining gaan doen? Ook daar zijn verschillende opties voor. Als je een work-out doet die bij jouw interesses aansluit, is het sporten makkelijker vol te houden en zul je het al snel leuk vinden. Verder is het aan te raden om je work-outs in te plannen. Dat is belangrijk omdat je in deze tijden veel thuis bent en het makkelijk is om thuis toch voor iets anders te kiezen dan sporten, zoals het kijken naar Netflix. Als je met jezelf een tijdstip afspreekt om te sporten, kun je je andere activiteiten hier omheen plannen. Daardoor is er geen excuus meer om de work-out over te slaan. Veel succes!

 Hopelijk hoef je je nu niet meer te vervelen en kun je met deze tips aan de slag!