Hoe werkt het?Geld is een sociale afspraak. Dat is het vrij simpele principe waarop de bijzonder complexe munt is gebaseerd. Dat gaat zo: de enige reden waarom je voor een stuk van twee euro bij het café om de hoek een koffietje kan krijgen, is omdat we met zijn allen besloten hebben dat dat muntstuk zoveel waard is.

Wij (of toch velen onder ons) vertrouwen de euro omdat hij ondersteund wordt door overheden. Bitcoin trekt dat principe van vertrouwen door naar een groep mensen die allemaal toegang hebben tot dezelfde database van transacties.

In een van de betere verklaringsfilmpjes over Bitcoin wordt het proces als volgt uitgelegd: koopt A een koffietje bij B, en betaalt hij in bitcoins, dan wordt er in de database twee euro aan bitcoin van de rekening van A afgetrokken, en op de rekening van B opgeteld. De waarde van één koffie. Die afspraak werkt zolang A en B vertrouwen hebben in het systeem.

Om dat vertrouwen te ondersteunen, kan elke bitcoingebruiker een kopie van de database downloaden waarin alle transacties staan. Zo kan B checken of A wel genoeg geld op zijn rekenng heeft, voor ie dat koffietje overhandigt. Dat betekent dus, jawel, dat elke bitcoingebruiker kan zien hoeveel de andere gebruikers aan bitcoins hebben en welke transacties er gebeuren. 

Online Bitcoin kopen

Met het kopen van cryptocurrencies op Bitvavo wordt alles opgeslagen in de eigen veilige wallet. Zo heb je dus geen wallet van een derde partij nodig en kun je simpel al je gekochte cryptocurrency in één omgeving opslaan. Bij sommige aanbieders is het soms nodig om een aparte wallet te hebben.

Het grootste deel van cryptocurrencies wordt opgeslagen in offline wallets die van het internet afgesloten zijn zoals de Nano Ledger. Deze manier van opslaan wordt ook wel cold storage genoemd en kan theoretisch niet gehackt worden. Bezoek snel www.bitvavo.com.