aanbrengen bitumen dakbedekking

Het aanbrengen bitumen dakbedekking gebruiken de meeste Nederlanders voor hun platte dak, door de verschillende eigenschappen die erg voordelig zijn. Bituum is UV-bestendig, erg elastisch, waardoor er niet heel makkelijk scheuren in de bedekking kunnen komen. Ook is bituum in veel kleuren beschikbaar waardoor het naar persoonlijke esthetische voorkeur afgestemd kan worden. Maar bituum wordt niet alleen gebruikt voor dakbedekkingen, maar bijvoorbeeld ook voor asfalt en geluidsisolatie. Er wordt zelfs 90 procent van alle bituum in Nederland gebruikt voor wegenbouw en verharding door het gehele land heen. Verder heeft bituum een diepe geschiedenis die voor jou waarschijnlijk nog onbekend is. 

aanbrengen bitumen dakbedekking

Het eerste verhaal van de mensheid

De oudste vermeldingen van het materiaal, bituum komen al voor in het eerste echt verhaal van de mensheid, het Gilgamesj-epos. In het laatste deel van deze epos wordt er verteld over een held genaamd Gilgamesj en hoe de god Ea hem de opdracht gaf als bescherming tegen de wachte zondvloed een ark te bouwen. Hierbij moet de held de wanden goed dichtmaken tegen het lekkende water. De god gaf hem het advies om kupru te gebruiken. Deze stof wordt als bituum neergezet, met dezelfde eigenschappen. Dit werd ook gebruikt voor het dichten van mandenvlechtwerk en matten. In vele volgende spijkerschriften wordt het materiaal onder andere benamingen neergezet en voor andere doeleinden gebruikt. Vooral voor de infrastructuur wordt de materiaal veelzijdig gebruikt, bijvoorbeeld bij, tempels, paleizen, waterreservoirs, waterwerken, toiletten, dammen en wegen. Verder werd het materiaal volgens de verhalen geïmporteerd uit de bergen van Magda en Elam en worden er in oude contracten en bestellingen gesproken over transportaties van 800 en 7000 kilogram aan bituum. De bituum zelf werd meestal in de vorm van klompen of vette drab uit rivieren en meren gewonnen

Tegenwoordig is het wel anders

Tegenwoordig wordt bituum natuurlijk niet uit rivieren en meren gewonnen, maar wordt de bitumen dakbedekkingen gemaakt uit aardolie. Dit kan nog wel worden gewonnen uit de dieptes van rivieren en meren, maar niet van de oppervlak. Bituum kan nog wel in de natuur gevonden worden, maar komt niet meer vaak voor, omdat de mens door de jaren heen deze voorraad heeft opgemaakt.